Totálny výpredaj skladu! Nakúpte za najvýhodnejšie ceny na trhu.

Blog

Čo je GaN nabíjačka a prečo ju potrebujete?

Nitrid gália, alebo GAN, je materiál, ktorý sa začína používať pre polovodiče v nabíjačkách. Používal sa na výrobu LED diód v 90. rokoch a je tiež obľúbeným materiálom pre pole solárnych článkov na satelitoch. Hlavné vecí GAN, pokiaľ ide o nabíjačky, je to, že produkuje menej tepla. Menej tepla znamená, že komponenty môžu byť bližšie k sebe, takže nabíjačka môže byť menšie ako kedykoľvek predtým - pri zachovaní všetkých možností napájania a bezpečnostných štandardov.

Čo vlastne GaN nabíjačka robí?

Než sa pozrieme na GAN na vnútornej strane nabíjačky, poďme sa pozrieť na to, čo nabíjačka robí. Každý z našich smartphonov, tabletov a notebookov má batériu. Keď batérie prenáša energiu do našich zariadení, to, čo sa deje, je v skutočnosti chemická reakcia. Nabíjačka odoberá elektrický prúd, aby zvrátila túto chemickú reakciu. V počiatkoch nabíjačky neustále posielali šťavu na batériu, čo by mohlo viesť k prebíjaniu a poškodeniu. Moderné nabíjačky zahŕňajú monitorovacie systémy, ktoré znižujú prúd pri dobíjaní batérie, čo minimalizuje možnosť prebíjanie.

  • GaN nahrádza kremík


Od 80. rokov bol kremík materiálom pre tranzistory. Kremík vedie elektrinu lepšie ako predtým používané materiály - napríklad vákuové trubice - a udržuje nízke náklady, pretože jeho výroba nie je príliš nákladná. V priebehu desaťročí viedla vylepšenia technológie k vysokému výkonu, na ktorý sme dnes zvyknutí. Pokrok môže ísť len tak ďaleko a kremíkové tranzistory môžu byť takmer tak dobré, ako sa dostanú. Vlastnosti samotného kremíkového materiálu, pokiaľ ide o prenos tepla a elektrického prúdu, znamenajú, že sa komponenty nemôžu zmenšiť.

GAN je iný. Je to materiál podobný kryštálu, ktorý je schopný viesť oveľa vyššie napätie. Elektrický prúd môže prechádzať komponenty vyrobenými z GAN rýchlejšie ako kremík, čo vedie k ešte rýchlejšiemu spracovaniu. GAN je účinnejšie, takže je tu menej tepla.

Prečo je GaN budúcnosťou nabíjania?

Väčšina z nás má niekoľko elektronických zariadení, ktoré vyžadujú nabíjanie. S nabíjačkou, ktorá využíva technológiu GAN, získavame oveľa viac peňazí za naše peniaze - teraz aj v budúcnosti.

Pretože je celkový dizajn menší, väčšina nabíjačiek GAN obsahuje USB-C Power Delivery. To ponúka rýchle nabíjanie kompatibilných zariadení. Väčšina súčasných smartfónov umožňuje rýchle nabíjanie akéhokoľvek druhu a v budúcnosti bude mať túto možnosť ešte viac zariadení.

  • Najvyššia účinnosť


Vďaka nízkej hmotnosti a menšiemu priestoru sú nabíjačky GAN skvelé na cesty. Jedna nabíjačka je všetko, čo väčšina ľudí bude potrebovať, keď má dostatok energie na všetko od telefónu po tabliet a dokonca aj notebook.

Teplo je hlavným faktorom pri určovaní doby, počas ktorej elektronické zariadenia fungujú, a nabíjačky nie sú výnimkou. Účinnosť GAN pri prenose energie udržuje teplo na minime, takže moderná nabíjačka GAN vydrží oveľa dlhšie ako nabíjačky iné ako GAN, ktoré boli vyrobené dokonca rok alebo dva v minulosti.